Zachthouten kozijnen

A d v e r t e n t i e


Zachthouten kozijnen, een voordelig alternatief!

zachthout

Zacht hout is hout afkomstig van naaldbomen. Andere benamingen zijn vurenhout of grenen.

Kozijnen van zacht hout zijn de afgelopen tientallen jaren niet populair geweest, maar dit is niet geheel terecht. In het verleden (tot circa 1920) werd voor kozijnenhout over het algemeen zachthout gebruikt. Met zachthout wordt hout afkomstig van naaldbomen bedoeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Grenenhout (hout afkomstig van de grove den) of vurenhout.

In de jaren 60 zijn veel kozijnen gemaakt van vurenhout. Dit heeft de naam zachthout weinig goed gedaan, omdat bij kozijnen van vurenhout in veel gevallen houtrot en vervorming optrad. Vanaf dit moment kozen de meeste mensen voor tropisch hardhout, en ook PVC (kunststofkozijnen),wonnen aan populariteit. Deze tendens is de laatste jaren weer omgeslagen. Zachthout heeft enorm aan populariteit gewonnen doordat nieuwe technieken zachthout weer geschikt hebben gemaakt voor de constructie van houten kozijnen. De redenen waarom zachthout weer een prima alternatief is zullen we in de volgende paragrafen bespreken.

De voordelen van zachthouten kozijnen

Dit is allereerst de prijs. Zachthout kozijnen zijn goedkoper dan hardhouten kozijnen, en dat maakt het tot een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van hardhout. Vraag uiteraard wel verschillende offertes zijn bij verschillende leveranciers.

Vormvast

In het verleden was de vormvastheid van zachthout kozijnen een probleem. Door weersinvloeden en slechte stukken hout (knoesten ) kon vervorming optreden. Heden ten dage zijn de technieken zo ontwikkeld dat alleen de goede stukken hout gebruikt worden voor de constructie van het kozijn. Deze goede stukken worden aan elkaar gelijmd waardoor er een groot kwalitatief goed stuk hout ontstaat dat niet onderdoet voor hardhout.

Milieuvriendelijk

Zachthout is milieuvriendelijk. Het is voldoende voorhanden en hoeft niet vanuit verre landen geïmporteerd te worden.

Combinatie mogelijk met andere materialen

Voorbeeld van een houten kozijn van Finstral gecombineerd met aluminium. (bron kozijneninfo.net)

Voorbeeld van een houten kozijn van Finstral gecombineerd met aluminium. (bron kozijneninfo.net)

Verschillende kozijnproducenten hebben het zachthout gecombineerd met kunststof of aluminium. Hierbij wordt dan aluminium of kunststof aan de buitenzijde gebruikt, en het hout aan de binnenkant. Op deze manier blijft het warme karakter van hout behouden, terwijl de buitenkant een duurzame bescherming heeft.

Aluminium wordt ook vaak gebruikt om de zachthout kozijnen te ondersteunen. De meest belaste delen worden dan in aluminium uitgevoerd, terwijl de rest van het kozijn van hout is.

Goede isolatie

Hout, zowel de harde houtsoorten als wel de zachte zijn beide goed isolerende materialen. Hout heeft verreweg de beste geluidsisolatie ten opzichte van andere materialen die vaak uit holle profielen bestaan.

Enkele nadelen

Er kleven ook een aantal nadelen aan zachthout. Zo is de levensduur van zachte houtsoorten korter dan die van de hardere varianten. Zachthout kozijnen van ongeveer 45-50 jaar mee. Hardhouten kozijnen gaan in de regel tot wel 75 jaar. Ook zijn zachthouten kozijnen gevoeliger voor vochtopname en zullen periodiek onderhoud nodig hebben ( schilderen). Om deze redenen worden zachthout kozijnen vaak binnenshuis gebruikt waardoor vocht en weersinvloeden geen rol spelen en de levensduur tientallen jaren kan worden verlengd.

 A d v e r t e n t i e

Gratis meerdere houten kozijnen offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor uw houten kozijnen!

Offertes Aanvragen