Vuren kozijnen en kozijnhout

Vurenhout, te herkennen aan vlamachtige tekeningen

Vurenhout, te herkennen aan vlamachtige tekeningen

Met vurenhout wordt (in Nederland) naaldhout bedoeld afkomstig van de fijnspar en heeft duurzaamheidsklasse 4 of 5 . Het is een zeer populaire houtsoort omdat het relatief goedkoop en eenvoudig te bewerken is. Deze houtsoort wordt veelal geïmporteerd uit Zweden en Finland. Vurenhout is te herkennen aan de witte kleur met “vlamachtige” tekeningen. De houtsoort wordt met name toegepast in de meubelindustrie, maar ook voor het produceren van kozijnen, ramen en deuren.

Een nadeel van vurenhout kozijnen is de duurzaamheid, vurenhout gaat van zichzelf niet lang mee en rot sneller dan hardhout. Door vurenhout goed te schilderen is dit probleem echter eenvoudig op te lossen, waardoor een vurenhouten kozijn minstens zo lang mee kan gaan als (tropisch) hardhout. Een voorwaarde is dat het kozijn op een juiste manier in elkaar gezet wordt zodat vocht geen kans heeft.

Ook kan vurenhout kan d.m.v. thermische modificatie zodanig bewerkt worden dat het stukken langer mee gaat (duurzaamheidsklasse 1 of 2 ), waardoor dit hout prima als buitenkozijnen te gebruiken is en net zo lang mee gaat als hardhout.