Houtsoorten kozijnen

A d v e r t e n t i e


Houtsoorten voor kozijnen

Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden om kozijnen te maken. Iedere houtsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van duurzaam houtsoorten voor kozijnen zoals afzelia, merbau en meranti.

Hardhouten of een zachthouten kozijnensoort?

Veel mensen denken dat de term “hardhout” betekent, dat dit hout ook daadwerkelijk hard zou zijn. De term “hardhout” zegt in feite niets over de hardheid en de duurzaamheid van het hout, maar heeft te maken met de structuur van het hout. Hout van loofbomen wordt hardhout genoemd, hout van naaldbomen zachthout.

Hardheid en duurzaamheid zijn twee verschillende begrippen: alleen de duurzaamheid zegt iets over de mate waarin het hout bestand is tegen ongunstige omstandigheden. In het houtvademecum is iedere houtsoort ondergebracht in duurzaamheidsklasse 1 tot en met 5, waarbij duurzaamheidsklasse 1 betekent dat het kernhout na 25 jaar in contact te hebben gestaan met de grond nog steeds in goede staat is. Voor klasse 2 tot en met 5 geldt respectievelijk: 15-25 jaar, 10-15 jaar, 5-10 jaar en minder dan 5 jaar. Afhankelijk van de duurzaamheidsklassen variëren ook de prijzen van houten kozijnen.

Hardhouten kozijnen soorten

  • Afzelia (duurzaamheidsklasse 1) Een van de hardste houtsoorten, afkomstig uit tropisch Afrika. Werkt weinig tijdens het drogen en is zeer goed bestand tegen vocht. Wel is afzelia een van de duurste houtsoorten.
  • Merbau (duurzaamheidsklasse 2) Deze hardhoutsoort kan qua kleur variëren van geel tot donkerbruin. Wanneer merbau nat wordt of in aanraking komt met wateroplosbare verf, kan het hout gaan “bloeden”. Daarom is het vaak nodig om het hout te ontvetten met bijvoorbeeld thinner. Merbau is een van de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen.
  • Meranti (duurzaamheidsklasse 2 t/m 4)  Ook meranti wordt vaak gebruikt om hardhouten kozijnen mee te maken. Omdat meranti in een wat lagere duurzaamheidsklasse valt dan bijvoorbeeld afzelia en merbau, moet het wel geschilderd worden om de levensduur te verlengen. Over het algemeen komt de prijs van meranti in de buurt van die van merbau.
  • Mahonie (duurzaamheidsklasse 2 en 3) Deze roodbruine houtsoort, afkomstig uit West-Afrika, wordt vaak gebruikt voor meubels en in de scheepsbouw, maar kan ook gebruikt worden voor uw hardhouten kozijnen.
  • Eiken (duurzaamheidsklasse 2) Eikenhout is geel- donkerbruin van kleur en heeft een luxe uitstraling. Deze houtsoort is geliefd omdat deze sterk en zeer gemakkelijk te bewerken is.

Zachthouten kozijnen soorten

  • Robinia (duurzaamheidsklasse 1 en 2) Robinia is iets duurder dan meranti, maar heeft als voordeel dat het nauwelijks vocht opneemt en niet rot. Ook mechanische beschadiging wordt goed verdragen. Wel kan het hout na verloop van tijd vergrijzen en heeft het enigszins de neiging tot kromtrekken.
  • Vuren (duurzaamheidsklasse 4 en 5) Vuren is witgeel tot bleekbruin van kleur en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Deze houtsoort is vaak goedkoper dan anderen, maar moet goed onderhouden worden om te voorkomen dat het hout wordt aangetast.
  • Grenen (duurzaamheidsklasse 4 en 5) Vers grenen is lichtbruin van kleur. Na verloop van tijd wordt het hout donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin. Ook grenen is veelal goedkoper dan andere houtsoorten, maar dient wel geschilderd te worden om zijn levensduur te verlengen.
  • Lariks (duurzaamheidsklasse 3 tot 4) De kleur van lariks varieert van (licht)geelbruin tot roze/roodachtig. Omdat lariks relatief snel splijt, is voorboren noodzakelijk.

Wanneer u kiest voor houten kozijnen, is het belangrijk dat u zich goed (laat) informeren over de gebruikte houtsoort, de kwaliteit, de toepassing en de duurzaamheidsklasse van het hout, het noodzakelijk onderhoud en het FSC keurmerk. Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende leveranciers. U kunt hiervoor het formulier rechts bovenaan deze pagina gebruiken.A d v e r t e n t i e

Robinia kozijnen

Robinia hout is een loofhoutsoort afkomstig van de Acacia en is een van de duurzaamste houtsoorten afkomstig van Nederlandse bomen. Het hout heeft een geel tot geelgroene kleur dat door zonlicht kan verkleuren naar goudbruin.

Lees meer

Grenen kozijnen

Grenenhout is een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten afkomstig van naaldbomen, in de meeste gevallen de Grove den. Andere namen voor Grenen hout zijn Grove Den, Redwood en Pijnboom. Grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 of 4 (gemiddeld duurzaam tot beperkt duurzaam) waardoor het onbehandeld minder geschikt is voor gebruik als buitenkozijn.

Lees meer

Lariks kozijnen

De Lariks is een naaldboom die zowel in Europa, Noord Amerika, China en Japan in grote getale voorkomt. Larix hout is te herkennen aan de lichtbruine tot tot roodachtige kleur van het kernhout dat vaak veel hars produceert. Deze houtsoort wordt gebruikt in voor de productie van kozijnen, deuren, ramen, gevelbetimmeringen, en trappen. Maar in de vorm van rondhout ook voor heipalen en steigerpalen.

Lees meer

Vuren kozijnen

Met vurenhout wordt (in Nederland) naaldhout bedoeld afkomstig van de fijnspar en heeft duurzaamheidsklasse 4 of 5 . Het is een zeer populaire houtsoort omdat het relatief goedkoop en eenvoudig te bewerken is. Deze houtsoort wordt veelal geïmporteerd uit Zweden en Finland.

Lees meer

Sapupira kozijnen

Sapupira hout (familienaam: Leguminosae (Mimosaceae) is een prima houtsoort welke te gebruiken is voor het maken van kozijnen, en dus te gebruiken als kozijnhout. Sapupira heeft duurzaamheidsklasse 2 en deze houtsoort is zowel voor binnen- alwel voor buitenkozijnen te gebruiken.

Lees meer

Mahonie kozijnen

Mahonie kozijnhout is algemeen bekend door de herkenbare roodbruine kleur. Het kent zijn oorsprong uit West Indië er wordt onder meer gebruikt voor muziekinstrumenten en in de botenbouw.

Lees meer

Meranti kozijnen

Ook meranti is een verzamelnaam van verschillende (loof) houtsoorten en is afkomstig uit Zuidoost Azie. Een meranti kozijn heeft een donkerrode tot licht roodbruine kleur. Meranti kozijnen waren tot voor kort vrijwel de enige soort kozijnen van hardhout verkrijgbaar. Hierdoor denken veel mensen nog steeds dat Meranti een andere naam is voor tropisch hardhout.

Lees meer

Merbau kozijnen

Merbau kozijnen en kozijnhout Merbau is net als Afzelia afkomstig uit Zuid-oost Afrika. Het is een zeer duurzame houtsoort en daarmee uitermate geschikt voor de fabricage van houten kozijnen, ramen, binnendeuren en buitendeuren en ander...

Lees meer

Afzelia kozijnen

Afzelia is een houtsoort dat afkomstig is uit Afrika. Afzelia wordt veel gebruikt voor de montage van kozijnen, ramAfzelia kozijnenen en deuren omdat het een zeer harde en duurzame houtsoort is. Het is daarom uitermate geschikt voor buitengebruik, maar ook binnen komt het goed tot zijn recht.

Lees meer

Gratis meerdere houten kozijnen offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor uw houten kozijnen!

Offertes Aanvragen