Isolatie van houten kozijnen

Houten kozijnen en isolatie

Bij de zoektocht naar nieuwe houten kozijnen wordt de mate van isolatie en de isolatiewaarde van een steeds zwaarwegender factor in de uiteindelijke keuze. Ramen, deuren en glas zijn veelal de zwakste schakel wanneer we kijken naar energieverlies in een woning. Met goed geïsoleerde houten kozijnen en HR++ of zelfs HR+++ glas kunt u enorm besparen op uw energierekening.

De voordelen van de verschillende soorten isolatieglas en de mate van isolatie hebben we eerder besproken. Maar ook het kozijn zelf zal ook moeten bijdragen aan een betere isolatie van uw woning. Super isolerend HR+++ glas in een slecht isolerend kozijn, of in een verkeerd geplaatst kozijn is een tevergeefse investering.

U waarde van kozijnen

Hoe “goed” een kozijn isoleert wordt uitgedrukt dmv de U waarde, ook wel isolatiewaarde genoemd. De U waarde geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per m2 verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen binnen en buitenzijde. Een lastig gegeven, maar voor het gemak mag u er van uit gaan dat hoe lager de U waarde is, hoe beter het kozijn isoleert. Als referentie is het goed om te weten dat in nieuwbouwwoningen de U waarde van een raam of deur maximaal 1,65 w/m2 mag zijn.

U waarden en mate van isolatie (bron: duurzamemonumenten.com)

U waarden en mate van isolatie (bron: duurzamemonumenten.com)

Veel kozijnen voldoen nog niet aan deze norm, en dit is in veel gevallen ook niet rampzalig. Vooral in oudere woningen heeft het weinig zijn super isolerend beglazing / kozijnen aan te brengen omdat kou via andere wegen (naden en kieren, niet goed sluitende deuren, ventilatieroosters, etc.) net zo hard weer naar binnen komt. Kiest u toch voor de duurdere beter isolerende kozijnen houd dan rekening met de volgende punten:

Draaiende delen

Draaiende delen (hang en sluitwerk) beïnvloeden de  mate van isolatie van uw kozijn sterk. Uw kozijn moet dusdanig goed sluiten (meervoudige vergrendeling) dat er geen kieren ontstaan, of kunnen gaan ontstaan.

Installatie van het kozijn

Ook vakkundige installatie van het kozijn is een belangrijke factor. U kunt zich voorstellen dat indien dit niet vakkundig gebeurd er gaten en kieren kunnen ontstaan waardoor de isolatie van uw kozijn teniet gedaan wordt. Naden kieren moeten goed worden afgedicht. Na installatie kan worden gecontroleerd op warmtelekken met behulp van infraroodfoto’’s of dmv rookproef.

Het kozijn zelf

Kozijnfabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om hun kozijnen een zo laag mogelijke U waarde mee te kunnen geven. Dit door houten kozijnen te combineren met bijvoorbeeld een aluminium afwerking aan de buitenkant, of door de houten kozijnen een kern van isolerend materiaal (schuim / hars ) mee te geven. Dit is een goede ontwikkeling en draag bij aan de totale isolatie. Staar u hier niet blind op, want het is slechts 1 onderdeel dat bijdraagt aan het geheel. Met een foute installatie van het kozijn, of verkeerd geplaatst glas is het een tevergeefse investering.

Soort glas

Zoals eerder besproken is het soort glas van grote invloed op de totale isolatie van het kozijn. Kiest u voor HR++ of HR+++ glas, doe dit dan alleen in combinatie met geïsoleerde houten kozijnen, anders wordt de winst teniet gedaan.

Uw eigen woning

passiekozijn HR+++

Issolerend kozijn van pladeko met U waarde tot 0,74 W/m2K

Alle maatregelen om energie te besparen zijn natuurlijk enorm positief. Maar zoals we al eerder aangaven, bedenk wel dat een isolerend kozijn met HR+++ glas in een woning zonder spouwmuurisolatie en een slecht sluitende buitendeur geen zin heeft. Vooral oudere woningen hebben een slecht isolerende “schil”, en het heeft geen zin om grote bedragen te investeren in kozijn en isolatieglas indien andere warmtelekken niet opgelost (kunnen worden). In dat geval volstaat HR++ glas icm met een gemiddeld isolerend kozijn prima. Uiteraard kunt u wel veel winst behalen door deze andere warmte lekken op te sporen en te verhelpen icm met goed isolerende houten kozijnen.


Gratis meerdere houten kozijnen offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor uw houten kozijnen!

Offertes Aanvragen