Houten kozijnen glas

A d v e r t e n t i e


Houten kozijnen en glas, welk soort glas kies ik?

Enkel glas of dubbel glas?

Enkel glas of dubbel glas?

Bij de aanschaf van houten kozijnen is het verstandig direct na te denken welk soort glas je in jouw kozijnen wilt laten plaatsen. We zullen hier in onderstaand artikel nader op in gaan.

Algemeen over glas

Dubbel glas en driedubbel glas wordt ook wel isolatieglas genoemd. Isolatieglas bestaat uit 2 of meerdere glasplaten met daartussen een ruimte (spouw) gevult met gas. Dit gas is meestal lucht (HR+) of  Argon HR++ / HR+++. Isolatieglas kan worden behandeld met een coating waardoor de isolatiewaarde nog hoger wordt.

Behalve isoleren kan glas in bepaalde specifieke situaties ook gebruikt worden om de veiligheid te verhogen (veiligheidsglas), het geluidsniveau te verlagen (geluidswerend glas) of om het klimaat binnenshuis te veraangenamen (warmte absorberend glas, herkenbaar aan koperkleurige glans.

Kort samenvattend heb je de keuze uit vijf opties:

  • Enkel glas
  • Dubbel glas
  • Driedubbel glas, ook wel triple glas genoemd.
  • Veiligheidsglas
  • Geluidswerend glas
  • Warmte absorberend glas

Nu is de vraag welk soort glas de beste keuze is, en dat is in lang niet alle gevallen een eenvoudige keuze. Daarom zullen we de mogelijkheden en pluspunten van ieder glassoort nader gaan bekijken. Allereerst houten kozijnen met enkel glas.

Houten kozijnen met enkel glas

Komt op dit moment nog veel voor bij oudere huizen. Enkel glas mag in nieuwbouw woningen niet meer geplaatst worden en dat zegt eigenlijk al genoeg. Enkel glas isoleert zo slecht dat dit vrijwel in geen enkele situatie een geschikte keuze is. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld enkel glas in uw schuur of berging. In dat geval kan het een prima keuze zijn.

Houten kozijnen met dubbel glas

Houten kozijnen dubbel glas worden ook wel isolatieglas genoemd. In de meeste gevallen worden nieuwe kozijnen standaard voorzien van dubbel glas en is dus de meest gangbare keuze. Indien je kiest voor een houten kozijn met dubbel glas dan zijn er nog 3 verschillende soorten dubbel glas waaruit je kunt kiezen:

  • Standaard dubbel glas
  • HR glas, HR+ glas of HR++glas
  • HR+++ glas, triple glas of drievoudig of driedubbel glas.

Standaard dubbel glas

Houten kozijnen met standaard dubbel glas is de meest voordelige keuze, en een prima oplossing voor niet al te hoge aanschafprijs tov een goede isolatie. Standaard dubbel glas in een houten kozijn bestaat uit twee glasplaten met daartussen een afgesloten luchtlaag. Deze laag heeft een goede isolerende werking, waardoor er minder warmte wordt doorgegeven dan bij enkel glas

HR glas, HR+ glas of HR++glas

Een tweede optie is de keuze voor HR glas. Het verschil tussen standaard dubbel glas en HR glas is dat bij HR glas de glasplaat is voorzien van een filtertun metaallaagje of warmtewerende coating. Dit laagje is zo dus dat het invallend licht goed doorlaat en het met het blote oog vrijwel niet waar te nemen is. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdien je in ruim 2 jaar terug doordat dubbel glas zorgt voor lagere kosten op uw energierekening.

houten kozijn glas

Daarnaast is de HR+ en de HR++ variant gevuld met Argon (gas) in plaats van lucht. Argon heeft een nog betere isolerende werking.  Het verschil tussen HR+ glas en HR++ glas is dat HR++ een exta brede spouw heeft waardoor de isolerende werking  wordt versterkt.

Type Glas Kenmerken
HR glas Dubbele glasplaat met warmtewerende coating.
HR+ glas Dubbele glasplaat met warmtewerende coating. Spouw gevult met argon, spouwdiepte 9 tot 12 mm
HR++ glas Dubbele glasplaat + warmtewerende coating. Spouw gevult met argon, spouwdiepte van 15 mm

 

Houten kozijnen met triple of driedubbel glas, HR+++ glas

Tot slot kun je kiezen voor houten kozijnen met drievoudig glas, ok wel HR+++ glas of Triple glas genoemd. Houten kozijn driedubbel glas vragenbehoorlijk wat van uw budget, maar de isoleren dan ook het beste. HR+++ glas bestaat uit 3 glasplaten en dus automatisch 2 spouwen. Deze spouwen zijn gevult met Argon, een edelgas met een hoog isolerende werking. HR+++ is op dit moment het best islolerende glas verkijgbaar en wordt o.a. toegepast in energeineutrale woningen, ook wel passiefhuis genoemd. Kiest u voor HR+++ glas, informeer dan naar technische mogelijkheden van uw kozijn, want niet alle standaard kozijnen zijn hiervoor geschikt.

Veiligheidsglas

gehard veiligheidsglas

Gehard veiligheidsglas valt uiteen in kleine stukjes zonder scherpe randen.

Kozijnen met veiligheidsglas kunnen om twee eigenschappen een interessante optie zijn. Allereerst zal veiligheidsglas in geval van breken niet uiteenvallen in scherpe stukken waardoor ze beschermen tegen verwondingen. Dit kan met name interessant zijn bij schuifpuien of schuifdeuren omdat hier vaak langs gelopen zal worden ( kinderen!). Maar de belangrijkste eigenschap van veiligheidsglas is de hoge mate van inbraakwerendheid. Er is zelfs veiligheidsglas verkrijgbaar dat bestendig is tegen kogels en explosies.

Veiligheidsglas is in twee varianten verkrijgbaar, gehard veiligheidsglas en gelaagd glas. Gehard veiligheidsglas beschermt u tegen snijwonden en versplinterd in kleine stukjes zonder scherpe randen. Bij gelaagd glas is er een kunststoffolie geplaatst tussen beiden glasplaten. Als het glas breekt blijven de scherven kleven aan deze folie. Dit biedt bescherming tegen verwonding, en werkt inbraakwerend.

Veiligheidsglas is een verschillende soorten en maten verkrijgbaar. (HR++ , verschillende geluidswering, decoratieve elementen).

Geluidswerend glas / akoestisch glas

Met geluidswerende beglazing creëert u rust in huis. Indien uw woning zich bevindt in een drukke omgeving met veel verkeer of de binnenstad dan kan geluidswerende glas enorm veel schelen. Geluidswerende beglazing isoleert geluid tot vier keer beter dan standaard dubbelglas, en zocht ook nog eens voor een verbeterde thermische isolatie.A d v e r t e n t i e

Gratis meerdere houten kozijnen offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor uw houten kozijnen!

Offertes Aanvragen