Houten deurkozijnen

houten deurkozijnen vervangenHet plaatsen van een deurkozijn van welk materiaal dan ook is nog best een klus. Hoewel er bedrijven zijn die de deuren met kozijn op maat kunnen afleveren is hier toch nog aardig wat bouwkundig inzicht voor nodig. Gelukkig zijn er voldoende vakmensen die deze klus maar al te graag van u overnemen. Een zorgvuldig uitgekozen vakman kan een kozijn al in twee tot drie dagen gemonteerd en afgewerkt hebben.

Verschillende soorten hout

In principe onderscheid men twee verschillende soorten hout die worden gebruikt voor houten kozijnen. In dit geval praten we over hardhouten kozijnen en zachthouten kozijnen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft dit niets te maken met de duurzaamheid of hardheid van het hout. Het heeft namelijk te maken met het structuur van het hout, die weer afhankelijk is van de boomsoort. Hardhout is afkomstig van loofbomen terwijl zachthout afkomstig is van naaldbomen. Binnen deze soorten hout wordt ook onderscheid gemaakt in duurzaamheid waarbij duurzaamheidsklasse 1 staat voor de houtsoort met de hoogste kwaliteit en duurzaamheidsklasse 5 voor de laagste kwaliteit.

Verschillende soorten deurkozijnen

Uiteraard speelt ook mee waar u de kozijnen plaats. Worden de kozijnen uitpandig gebruikt dan zult u eerder kiezen voor een hardhoutsoort zoals Meranti of Merbou. Worden de kozijnen gebruikt voor binnendeuren, dan is een zachthoutsoort ook een prima alternatief. Denk hierbij aan Grenen of Vurenhout.

Voordelen houten deurkozijnen

Hout is een zeer bewerkbaar materiaal waar in geboord kan worden. Eventuele beschadigingen zijn dan ook makkelijk te verhelpen. Bovendien isoleren houten kozijnen beter dan kunststof of aluminium kozijnen, wat de rekening van uw verwarming omlaag brengt. Een ander voordeel van houten kozijnen is het feit dat ze makkelijk te schilderen zijn: houten deurkozijnen kunnen in elke kleur geschilderd worden waardoor uw kamers zo weer een heel andere uitstraling krijgen.

Nadelen houten deurkozijnen

In veel gevallen zijn houten deurkozijnen duurder dan de kunststof of aluminium variant. Daarnaast hebben houten kozijnen meer onderhout nodig dan stalen deurkozijnen. Ook is hout erg tastbaar voor schimmels en insecten, iets dat bij goed onderhouden kozijnen weinig zal gebeuren, maar bij stalen deurkozijnen helemaal onmogelijk is. Ten slotte werkt hout waardoor het kozijn kan gaan klemmen wanneer hier bij de montage te weinig rekening mee gehouden is.

Houten deurkozijnen met bovenlicht

Naast één volledig deurkozijn kunt u ook kiezen voor een deurkozijn met bovenlicht. Hierbij heeft het kozijn een extra horizontale balk waarboven u een ruit kunt plaatsen. Door het plaatsen van deze ruit heeft u direct meer licht in uw hal.

Het (laten) plaatsen/monteren van houten deurkozijnen

Het plaatsen of monteren van houten deurkozijnen is vakwerk. Dit houdt in dat de deurkozijnen bij voorkeur geplaatst moeten worden door een professional. Deze doet dit dagelijks en weet op die manier hoeveel ruimte er open moet blijven voor houtwerking.

Gratis meerdere houten kozijnen offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor uw houten deurkozijnen!

Offertes Aanvragen