Hardhouten kozijnen

A d v e r t e n t i e


Hardhouten kozijnen

Harhouten kozijnen zijn bij veel mensen een geliefde keuze. Ze geven het een huis een autentieke uitstraling, en hebben een lange levensduur. In dit artikel geven we een antwoord op de vraag waar u op moet letten bij de aankoop van kozijnen van hardhout.

Wat is hardhout?

Zoals eerder uitgelegd wordt onder hardhout hout verstaan dat afkomstig van loofbomen. Deze naam is afgeleid van de engelse benaming “hardwood” wat loofhout betekend. Echter in de praktijk wordt de naam hardhout gebruikt voor de hardere soorten hout en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen loof of naaldhout. Verwarrend dus. In de kozijnenwereld kunt u er gemakshalve van uitgaan dat met hardhout een hardere houtsoort bedoeld wordt. Vaak afkomstig van robinia, lariks afzelia of merbau.

Hardhouten kozijnen prijzen

Om een beeld te krijgen van de prijzen van hardhouten kozijnen mag u er van uit gaan dat een kozijn met een afmeting van 60x60 ongeveer €200,- euro kost. De prijzen en kosten van installatie verschillen sterk, en daarom is het verstandig online meerdere offertes aan te vragen bij hardhouten kozijnen leveranciers.

hardhouten kozijnen

De voordelen van hardhout

Zoals eerder uitgelegd wordt onder de term hardhout de hardere houtsoorten verstaan. Kozijnen gemaakt van hardhout hebben daardoor een lange levensduur, gemiddeld zo’n 75 jaar. Dit is wel afhankelijk van het soort hout. Vraag hiervoor naar de duurzaamheidsklasse van de houten kozijnen en het gebruikte hout. Klasse 1 zeer duurzaam is en klasse 5 kwetsbaarder. Lees in dit artikel meer over duurzaamheidsklassen. Daarnaast heeft hardhout een prachtige warme en natuurlijke uitstraling.

Hardhout heeft van nature een goede isolerende werking. Andere materialen zoals kunststof of aluminium hebben dit juist niet, en zullen dus dmv technische ingrepen beter isolerend gemaakt moeten worden. Daarij is hout eenvoudig te repareren, dit in tegenstelling tot andere materialen.

Harhout is eenvoudig overschilderbaar waardoor u uw woning snel en eenvoudig een andere uitstraling kunt geven door de kleur aan te passen. Ook zijn de kozijnen dan kleurvast, wat wil zeggen dat er geen of nauwelijks kleurverschil waarneembaar is in de loop der tijd. Dit in tegenstelling tot andere materialen waarbij wel kleurverschil kan optreden door weersinvloeden en zonlicht.

De nadelen van hardhouten kozijnen

Harhhout heeft ook nadelen. Een daarvan is dat hout meer onderhoud nodig heeft dan andere materialen. In de praktijk valt dit reuze mee. Een schilderbeurt 1x per 6 a 8 jaar volstaat in de meeste gevallen. U kunt de liggende delen van het kozijn eventueel vaker schilderen, omdat deze het meest blootstaan aan weersinvloeden. Uiteindelijk heeft hout meer onderhoud nodig dan andere materialen, en het is dus belangrijk hier rekening mee te houden bij uw keuze om uw kozijnen te vervangen. Wilt u meer weten over de kosten van een schilderbeurt, bekijk dan de prijzenindicator van vereniging eigen huis.

FSC-keurmerk

FSC-keurmerk voor duurzaam hout

Een ander bezwaar tegen de keuze van hardhout is duurzaamheid. Tropisch hardhout heeft vanuit het verleden een slechte naam gekregen, doordat dit tot enkele jaren terug onbeperkt gekapt werd. Tegenwoordig is hier verandering in gekomen door middel van wet en regelgeving. Hardhout mag niet meer onbeperkt gekapt worden, oerbossen worden zoveel mogelijk ontzien en er worden specifieke hardhoutsoorten gewkeekt voor de kap. Ook is er het FCS keurmerk dat er op toeziet dat het hout op een duurzame wijze uit het bos is geoogst, zonder schade aan het bos toe te brengen.

 

 

 

Gratis meerdere houten kozijnen offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor uw houten kozijnen!

Offertes Aanvragen


A d v e r t e n t i e